Voitaneen sanoa että Windows on käyttöjärjestelmänä tuttu jokaiselle tietokoneen käyttäjälle. Ja koska olemme tottuneet käyttämään Windowsia vuosien ajan sitä usein käytetäänkin ”niin kuin ennenkin” jota uusien Windows -versioiden mukana tulevat muutokset saattavat ajoittain muuttaa.

Mutta toisin kuin vanhoina aikoina jolloin erikseen (ja harvoin) asennettava päivityspaketti saattoi tuoda uusia ominaisuuksia, modernit Windowsit ovat muuttuneet jatkuvasti päivittyvämpään suuntaan ja Windows 11 saakin ripeään tahtiin uusia kyvykkyyksiä . Nämä uudet ominaisuudet voivat tosin jäädä käyttöjärjestelmän valikoiden taakse piiloon eikä niitä huomata koskaan hyödyntää. Vilkaistaanpa siis muutamaa näistä uudistuksista joista saattaa olla apua.

Resurssienhallinta

Resurssienhallinta on kokenut Windows 11 -versiossa hyödyllisiä muutoksia. Vaikka resurssienhallinta toimii peruslogiikaltaan kuten ennenkin, tiedostojen hallintaan on lisätty uusia ominaisuuksia. Käyttäjän kotikansiot ovat nyt merkitty helpommin tunnistettavaksi. Myös tiedostojen löytäminen on tehty helpommaksi uudella filtteröinnillä ja käyttäjä voi kiinnittää tärkeät tiedostot suosikeiksi aloitusnäyttöön. Ja vihdoinkin Windowsin resurssienhallinta tukee useita välilehtiä!
 
windows11 jannenevalainen.com

Task manager dark mode

Kyllä, nyt myös Task manager toimii dark modessa! Nyt ei siis tarvitse enää siristellä silmiään Task managerin kirkkaana näyttöön lävähtävän ikkunan kanssa vaan Task manager toimii harmoniassa dark moden kanssa. 
jannenevalainen.com windows11

Notepad

Notepad, tuo tuottavuustyökalujen kärkinimi, on monen käyttövuoden jälkeen saanut uusia ominaisuuksia Windows 11 myötä. Dark mode on jo vanha temppu mutta nyt myös Notepad osaa käsitellä useaa eri tiedostoa välilehtien muodossa.
jannenevalainen.com windows 11

Snap layout

Snap layoutit ovat näppärä apuväline kun joudut puuhailemaan usean sovelluksen kanssa samassa näytössä. Saat Snap layoutin näkyviin vetämällä sovelluksen näytön yläreunaan. Tällöin sinulle tarjotaan valmiita vaihtoehtoja joista voit valita sopivan layoutin. Tämän jälkeen voit valita mitä avoimia sovelluksia layoutin tyhjiin ikkunoihin kiinnitetään. Näin näytön pinta-ala saadaan hyödynnettyä täysin eikä käyttäjän tarvitse taistella sovellusten asettelun kanssa.
Windows 11 jannenevalainen.com

Focus timer

Joskus on hyvä ottaa omaa aikaa tärkeän asian hoitamiseen. Windows 11 sisältää Focus Timerin jonka saat auki klikkaamalla kellon kuvaketta tehtäväpalkissa. Voit valita sopivan ajan ja aloittaa häiriöttömän työskentelyn. Focus timer tukee myös taukojen asettamista keskittymistilaisuuksien välille.
 
windows 11 jannenevalainen.com

Snipping tool

Vanha kunnon Snipping Tool on myös oppinut uusia temppuja. Perinteisen kuvakaappauksien lisäksi nyt on myös mahdollista tallentaa työpöydän tapahtumia videomuodossa. Tallenteen alkaessa käyttäjä voi valita tallennettavan alueen ruudulta joten huomio voidaan keskittää vain tiettyyn alueeseen kuvaruudulla. Luodut kuvatallenteet voidaan tallentaa tietokoneelle MP4 -muodossa.
 
jannenevalainen.com windows 11

Clipchamp

Videoista puhuttaessa on pakko mainita että Windows 11 sisältää nyt vakavasti otettavan videoeditorin. Microsoftin ostettua Clipchampin siitä tehtiin osa Windowsin työkaluvalikoimaa ja nyt Windows 11 -käyttäjät voivat käyttää Clipchampia videoiden luomiseen ja muokkaamiseen. Clipchamp sisältää useita hyödyllisiä ominaisuuksia kuten ääni- ja videoraitojen muokkaamisen, siirtymät ja efektit. Ilmainen perusversio sisältää myös useita mallipohjia hyödynnettäväksi joita saa vielä lisää ostamalla erillisen Premium-lisenssin. Mutta jo perusversiolla voi tehdä todella vakuuttavaa jälkeä. 

Windows 11 clipchamp jannenevalainen.com

Uutta ja hyödyllistä

Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa myös Windows 11 kehittyy nopeasti. Tämä näkyy myös loppukäyttäjille uusina ominaisuuksina jotka tehostavat ja nopeuttavat työskentelyä. Kannattaa siis seurata tarkasti mitä ruudulla tapahtuu, saatat huomata että valikkoihin on ilmestynyt uusia temppuja jotka voivat toimia suurena apuna.