Yubico Yubikey

Digitaalisen identiteetin suojaamisen tärkeys on varmasti monelle meille jo selvä asia. Syykin tähän on selvä: Varsinkin pilviaikana identiteetti on haluttua kauppatavaraa esimerkiksi kyberrikollisten keskuudessa. Murrettu käyttäjätunnus voikin antaa hyökkääjälle pääsyn useaan eri resurssiin kohdeorganisaatiossa.

Identiteetin suojaamisesta onkin tullut tavallaan kilpavarustelu: Sitä mukaa kun uusia tekniikoita suojata käyttäjän identiteetti kehitetään, hyökkääjät pyrkivät ohittamaan suojausmenetelmät jotka johtavat taas puolestaan uusien tekniikoiden kehittämiseen. Esimerkkiä tähän ei tarvitse hakea kaukaa historiasta vaikkapa Microsoft 365:ssa: MFA:n käyttö yleistyi muutama vuosi sitten huomattavasti organisaatioissa phishing-viestien seurauksena. Ei kestänyt kauaa kun hyökkääjät oppivat ohittamaan MFA:n esimerkiksi MFA Fatigueta hyödyntäen. Kun MFA Fatigue saatiin kampattua, seuraavaksi olikin AiTM (Adversary in the Middle) -hyökkäysten vuoro jotka jylläävät vielä tänäkin päivänä (voit lukea sivuston muita identiteettiin liittyviä muita blogikirjoituksia täältätäältä ja täältä) . AiTM -hyökkäysten aikana puolustavalla puolella on yleistynyt Phishing Resistant MFA:n hyödyntäminen. Ja siinä vaiheessa turva-avaimet tulevat kuvaan. Yksi näistä turva-avaimien valmistajista on Yubico.

Yubico

Mainittakoon heti alkuun että Yubico ei ole ainoa turva-avaimien valmistaja ja markkinoilta löytyy useita muitakin malleja. Yubico on kuitenkin laajasti käytetty ja tuettu valmistaja joten Yubico on mainio valinta turva-avaimia vertailtaessa. Yubicolta löytyy useita eri malleja mutta useimmat malleista perustuvat USB-porttiin tai NFC:lla käytettävään laitteeseen, esimerkkinä alla olevassa kuvassa oleva Yubico YubiKey 5.

 

yubico

Mikä sitten tekee turva-avaimista niin erityisiä turvallisuuden kannalta? Tekniikat saattavat vaihdella valmistajittain mutta otetaan Yubikey suurennuslasin alle.

  • Yubikey on fyysinen laite joten kirjauduttaessa palveluun käyttäjä tarvitsee juuri sen YubiKeyn jolla rekisteröityminen suoritettiin. Käytettäessä Yubikeyta se vaatii myös PIN-koodin ja laitteeseen koskettamista (keskellä oleva pyöreä alue) toimiakseen. 
  • Yubikey tarvitsee ihmisen vuorovaikutusta toimiakseen ja toisaalta PIN-koodi myös varmistaa että kadonnutta tai varastettua Yubikeyta ei voi helposti käyttää vääriin tarkoituksiin.
  • Kirjauduttaessa palveluun Yubikeylla, turva-avain generoi yksilöllisen koodin joka vaihtuu joka kerta.
  • YubiKey tukee vahvoja protokollia kuten FIDO2 joita pidetään turvallisina.
 
Yubico on tuettu monien eri palveluntarjoajien keskuudessa kuten Microsoft, Google tai Facebook (löydät listan tuetuista palveluista Yubicon sivuilta). Käyttöönoton yksityiskohdat vaihtelevat eri palveluissa mutta varmasti yksi mielenkiintoinen tapa käyttää Yubicoa on Microsoft 365 kirjautumisessa. Katsotaan siis miten homma toimii.

Microsoft 365 ja Yubico

Yubikeyn käyttöönotto Microsoft 365:ssa on varsin helppoa. Käyttäjä voi itse ottaa Yubikeyn käyttöön kunhan A) Yubikey on jo hankittu ja B) Ylläpitäjä on sallinut turva-avaimien käyttämisen tenantissa.
 
Yubikey otetaan käyttöön Microsoft 365 portaalissa selaimella, käyttäjän asetuksien turvallisuusosiossa. Käyttöönotto alkaa lisäämällä uusi kirjautumistapa.

 

Yubico m365

Seuraavaksi käyttäjää opastetaan avaimen käyttöönotossa alla olevan kuvan mukaisesti

  • käyttäjää pyydetään asettamaan avain USB-porttiin mikäli sitä ei vielä ole kytketty
  • Jos avain on uusi eikä sillä ole vielä PIN-koodia, käyttäjää pyydetään luomaan PIN-koodi
  • Lopuksi käyttäjää pyydetään vielä koskemaan avainta
yubico yubikey jannenevalainen.com microsoft 365

Käyttäjän pitää vielä lopuksi tehdä pari pientä asiaa kuten keksiä avaimelle nimi joka näkyy hänelle Microsoft 365:n hallinnassa mutta siinäpä se sitten onkin! Nyt Yubicon pitäisi näkyä kirjautumisvaihtoehtona käyttäjän asetuksissa.

Yubico Microsoft 365

Kun käyttäjä kirjautuu seuraavan kerran hänellä on mahdollisuus valita kirjautuminen turva-avaimella. Kirjautumistapa valittaessa käyttäjää pyydetään alla olevan kuvan mukaisesti asettamaan avain USB-porttiin, syöttämään avaimen PIN-koodi ja painamaan avainta jonka jälkeen käyttäjä kirjautuu palveluun.

yubico microsoft 365 login jannenevalainen.com

Yubikeyn hallinta

Mutta kuinka Yubikeyta voidaan hallinnoida? Tähän löytyy monia tapoja joista yksi varsin paljon vaihtoehtoja antava keino on käyttää Yubikey Manager -sovellusta jonka voi ladata Yubicon verkkosivuilta. Yubikey Manager antaa työkaluja esimerkiksi sallittujen protokollien käyttöön, PIN-koodin vaihtamiseen tai Yubikeyn nollaamiseen (ylempi kuva). Myös käyttöjärjestelmät voivat suoraan tukea turva-avaimien hallintaa avaimien käytön yleistyessä. Esimerkiksi Windows 11 pystyy hallinnoimaan turva-avaimien perusasetuksia Windowsin omilla työkaluilla (alempi kuva).

 

Yubico hallinta

Digitaalista turvallisuutta

Edistyneiden tietoturvahyökkäysten yleistyessä on tärkeää pysyä kehityksessä mukana. Yksi näistä asioista on varsinkin liiketoiminnalle kriittisten käyttäjätilien turvaaminen turvallisilla keinoilla ja turva-avaimet ovat mainio lisä tässä. Esimerkiksi Yubikeyta voi käyttää turvaamaan useiden eri palveluiden kirjautumisia. Muista vain varmistaa että sinulla on myös vaihtoehtoinen kirjautumistapa palveluun mikäli turva-avaimesi ei ole käytettävissä!